Wat is voetreflexologie ?


Voetreflexologie
(ook reflexologie of reflexzonetherapie) gaat ervan uit dat alle organen en lichaamsdelen in verbinding staan met plaatsen op de voeten. Ze vormen als het ware een spiegelbeeld.

Het motto van de voetreflexzonemassage luidt: we behandelen niet de ziekte, maar de zieke mens.

Door regelmatig of preventief een behandeling te ondergaan zal het lichaam in balans blijven en het zelfgenezend vermogen en de immuniteit van ons lichaam Door spanning, emoties, verkeerde leefgewoontes, de manier waarop je met problemen omgaat enz., kunnen er blokkades in het lichaam ontstaan. Deze blokkades belemmeren de doorstroom van energie, en hebben een negatieve invloed op het hele lichaam (het functioneren van de organen), onze emoties (angst of vertrouwen , blij of verdrietig), persoonlijke ontwikkeling (bijvoorbeeld gebrek aan zelfvertrouwen) en ziel. Reflexologie is erop gericht deze blokkades in het lichaam op te heffen, zodat de energie weer vrij kan circuleren. VR gaat het lichaam versterken en beter laten functioneren.

Om de behandeling te optimaliseren maak ik gebruik van de pure zechsal magnesiumolie (voordelen van magnesiumolie vind je hier).

Voetreflexologie brengt lichaam en geest terug in balans.

NIEUW : baby- en peuterreflexologie

Erkend door BeVo

SPECIALISATIES :
– Reflexology For Women’s Health (klachten bij de overgang, zwangerschap, zwanger worden,…. (gevolgd bij Hagar Basis – Reflexology Academy London)
– Baby- en peuterreflexologie (gevolgd bij Floor Tuinstra – Den Haag)
– Sportreflexologie (gevolgd bij John Rooms – Maison John Footrooms)

€ 45 (volgende sessies binnen de 2-3 maand € 40)
€ 60 (ontspannende voetreflex in combinatie met een basisvoetverzorging, ipv € 70)

Maak nu een afspraak

VOORBEELDEN

Klachten van het hoofd
> Hoofdpijn, spanningshoofdpijn, migraine, concentratiestoornissen, …
Klachten van het urinewegstelsel
> Blaasontsteking, ontsteking urineleiders, nierstenen, bedplassen
Klachten van het ademhalingsstelsel
> Keelontsteking, allergieën waaronder hooikoorts, bijholteontsteking (sinusitis), astma, …
Klachten van de spieren en gewrichten
> Algemene rug-, nek- en schouderklachten, ischias, hernia, lumbago, osteoporose, artrose, artritis, jicht, tenniselleboog, ….
Klachten van het spijsvereringsstelsel
> Maag- en darmklachten algemeen (constipatie, buikloop, maagzuur, misselijkheid)
Klachten van het hormoonstelsel
> Menstruatiestoornissen, overgangsklachten, schildklierstoornissen, vruchtbaarheidsproblemen, problemen tijdens de zwangerschap of na de zwangerschap, …
Vermoeidheid
>Van futloosheid tot zwaardere mentale en/of fysieke vermoeidheid
Psychische klachten
> Stress, burn-out, depressie, ….
Kinderen en voetreflexologie
> Huilbaby’s, obstipatie, hoofdpijn, buikklachten, onrustig gedrag, slaapproblemen, ADHD, concentratieproblemen, ….

OORSPRONG EN ONTWIKKELING

Ayurveda is een Sanskriet woord dat ‘de wetenschap van het leven en een lang leven’ betekent. Deze geneeskunst is gebaseerd op een klassieke geneeswijze in India, die daar al vijfduizend jaar wordt beoefend. Reflexologie is daar een onderdeel van. Boeddhistische monniken verspreidden hun kennis vermoedelijk naar China en Japan, waar de acupunctuur tot bloei kwam.

Ook in Egypte vinden we aanwijzingen terug, zoals een reliëf in een Egyptische graftombe uit 2330 v.C. In de afbeelding zijn vier mensen weergegeven. Eén wordt behandeld met voetmassage en één met handmassage.

Anderen zeggen dat de Inca’s, een van de oudere Peruaanse volkeren, reeds 12.000 jaar geleden de zonetherapie toepasten en hun kennis hiervan doorgaven aan de Noordamerikaanse Indianen. We weten dat ook zij voetreflexmassages toepassen.

De eer voor het opzetten van de reflexologie zoals wij die vandaag de dag kennen, komt toe aan dr. William Fitzgerald, een neus-keel-oorarts uit Amerika.
Toen hij in Wenen werkte, bestudeerde hij de werken van de. H. Bresslar, die de relatie tussen drukpunten in de voet en de organen onderzocht had en ze gebundeld had in een boek, “Zonetherapie”.

Dr. Fitzgerald begon die zonetherapie op zijn patiënten toe te passen. Om druk uit te oefenen, gebruikte hij wasknijpers, klemmen en sondes van rubber. Hij ontdekte dat, indien er druk op zekere delen van de voet werd uitgeoefend, bepaalde delen van het lichaam verdoofd raakten. Hij verdeelde het lichaam in tien verticale energiezones – vijf voor de rechterhelft van het lichaam en vijf voor de linker – door een denkbeeldige lijn van de top van het hoofd door het midden van het lichaam te trekken. Deze tien energiezones eindigen bij de voetzolen en de handpalmen.

De therapie werd verder uitgewerkt door dr. Fitzgerald, samen met zijn collega dr. Edwin Bowers en dr. Joseph Shelby Riley.

Eunice Ingham, verpleegster en fysiotherapeute en een assistente van Joseph Riley, nam het initiatief om te komen tot wat we nu reflexologie noemen. 
Zij legde het verband tussen de anatomie van het lichaam en de voeten. Zij ontdekte dat de toestand van het gehele lichaam weerspiegeld wordt op de voeten. Zij gaf ook de naam ‘reflexologie’, omdat het bewerken van een punt een reactie geeft op een andere plek in het lichaam.
Ze deelde haar kennis met masseurs, osteopaten en natuurgenezers. Ze schreef verscheidene boeken en gaf cursussen in heel Europa.

Eén van haar leerlingen, Hanne Marquardt, ontwikkelde de technieken verder op haar eigen manier, en maakte zo de manier van werken bekend in West-Europa.
Ze schreef verscheidene boeken, maar haar boek ‘Reflexzonearbeid am Fuss’, vertaald als ‘Voetzonemassage als therapie’ geldt als naslagwerk en opleidingsboek voor veel voetreflextherapeuten. Ook haar ‘voetenkaart’ is de meest gebruikte in West-Europa. Ook mijn opleiding is gebaseerd op de leer van Hanne Marquardt.

In Vlaanderen was Marcel Faes de eerste echte voetreflexoloog. Hij begon zijn praktijk begin jaren ’70. Hij stierf in 1990.
Deze methode heeft, net als vele andere, ontwikkelingsstadia achter de rug die zich uitstrekken van eeuwenoude, oorspronkelijk intuïtieve volkskennis tot een moderne manuele therapievorm die tegemoetkomt aan de eisen van de tegenwoordige mens.
Nu kan je op vele plaatsen cursussen volgen en wordt de voetreflexologie meer en meer aanvaard als complementaire behandeling.

Voetmagneetmassage

Masseren met magneten is een heel oud principe uit het verre oosten. Magneten activeren ons zelfgenezend vermogen en helpen ons lichaam weer in balans te komen, stress- en pijnklachten kunnen verminderen.

De magneten zorgen op een zachte manier voor een betere doorbloeding en voor een snellere ontspanning. Door het aardend vermogen van magneten kan een magneetbehandeling de effecten van elektrosmog verminderen.

Goed in te zetten bij vermoeide voeten, krampen aan de benen, vocht ophopingen en om het zelf-herstellend vermogen te activeren.

Prijs: € 55